Δίκκοκο σιτάρι τύπου Ντίγκελ

Ψάχνοντας να βρούμε κάποιες ποικιλίες παραδοσιακών σιτηρών που θα μπορούμε να καλλιεργούμε χωρίς αγροχημικά και σε χωράφια χαμηλής παραγωγικότητας βρήκαμε μια ποσότητα σπόρου 200 κιλών δίκκοκου σιταριού τύπου Ντίγκελ. Ο σπόρος αγοράστηκε με την μεσολάβηση του κου Βιτάλη Σταύρου και του δικτύου “πατριωτικ;o μέτωπο”, τον οποίο και δημόσια ευχαριστούμε.

Ο σπόρος ήρθε από την Γερμανία με όλα τα παραστατικά και τα καρτελάκια του και σπάρθηκε αρκετά αργά (αρχές του 2013) επειδή  λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων δεν μπορούσαμε να μπούμε στο χωράφι.

Φωτογραφία0036Φωτογραφία0033Φωτογραφία0039Φωτογραφία0038Φωτογραφία0128 Φωτογραφία0163 Φωτογραφία0166 Φωτογραφία0184

Η καλλιέργεια του ήτανε κάτι καινούργιο για εμάς και ουσιαστικά προχωρούσαμε σε κάθε βήμα καλλιέργειας περίπου στα τυφλά. Ότι στοιχεία είχαμε συγκεντρώσει αφορούσαν καλλιεργητικές τεχνικές από την Γερμανία και δεν ξέραμε πως θα συμπεριφερόταν στο μικροκλίμα της Ροδόπης. Βασικό θετικό στοιχείο αποτελεί το ότι είναι μια παραδοσιακή ποικιλία που δεν είναι απαιτητική σε εισροές και μπορεί να δώσει αρκετά κιλά και σε ξερικά χωράφια. Την άνοιξη είχε λίγες βροχοπτώσεις και δεν ξέραμε αν θα προλάβαινε να ωριμάσει ο καρπός μέχρι το τέλος Ιουνίου (και θα υπήρχαν διαθέσιμες θεριζοαλωνιστικές μηχανές στην περιοχή) ή θα καταλήγαμε να το μαζεύαμε με τα χέρια (με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο – εφιάλτης τα 10 στρέμματα). Τελικά βοήθησε ο θεός και όλα πήγαν καλά με την ωρίμανση και με την μηχανή και πήραμε συνολικά 3250 κιλά δίκκοκο σιτάρι (βγαίνει επενδυμένο  από την θεριζοαλωνιστική).

Φωτογραφία0228Φωτογραφία0227Φωτογραφία0224

Μένει τώρα η αποφλοίωση, η αλευροποίηση, η συσκευασία του και η διάθεση του στην τοπική αγορά μέσω του συνεταιρισμού μας.

Θα κρατήσουμε μια ποσότητα για επανασπορά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο και ζητάμε και άλλους παραγωγούς που θα ήθελαν να καλλιεργήσουν για ιδία χρήση να μας ενημερώσουν ώστε να τους δώσουμε σπόρο. Η υποχρέωση από μέρους τους θα είναι να ακολουθήσουν τις οδηγίες που θα μας δοθούν από το Ινστιντούτο Σιτηρών Θεσ/νίκης ώστε να φτιάξουμε ένα αντιπροσωπευτικό δίκτυο πειραματικών αγρών που να καλύψει τους νομούς της Θράκης ώστε να πάρουμε αξιόπιστα στοιχεία καλλιέργειας για την περιοχή μας. Στους πειραματικούς αυτούς αγρούς θα σπείρουμε και άλλες παραδοσιακές ποικιλίες  σιτηρών ελληνικές (μονόκκοκα)  και ξένες (δίκκοκα) ώστε να δούμε τι μπορεί να δώσει η κάθε μια στην περιοχή μας και αν μπορούνε αυτά να δώσουν άλευρα παραδοσιακού τύπου που ζητάνε πολλά νοικοκυριά.

Σε κάθε βήμα μας θα έχουμε αρωγό τους ερευνητές του  από το Ινστιτούτο Σιτηρών Θεσ/νίκης αλλά και την πανελλήνια ομάδα που δημιουργείται (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικών Ειδών Διατροφής) για την προώθηση τους.

Πιστεύουμε ότι η καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών σιτηρών είναι ένα βασικό βήμα για κάθε έναν που θέλει να είναι αυτάρκης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα. Οι σχολιασμοί και οι συζητήσεις παρακαλούμε να γίνονται στο forum »