Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τα εναλλακτικά οικονομικά εγχειρήματα

Ο συνεταιρισμός μας “Σπάρτακος Κοιν.Σ.Επ” συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών Άρδην με θέμα:Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τα εναλλακτικά οικονομικά εγχειρήματα“.

velventos-225x145

Η Κίνηση Πολιτών Άρδην στα πλαίσια της 9ης Πανελλαδικής Συνάντησής της στο Βελβεντό Κοζάνης πραγματοποίησε την Πέμπτη 29 Αυγούστου εκδήλωση με θέμα: “Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τα εναλλακτικά οικονομικά εγχειρήματα“. Μίλησαν οι: Δ. Αμανατίδης (γεωπόνος – παράταξη πολιτών Σπάρτακος – λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και διαβάστηκε το κείμενό του), Γ. Καραμπελιάς (συγγραφέα- εκδότη του Άρδην), Ν. Κουτλιάμπας (πρόεδρο ΑΣΕΠΟΠ), Δ. Μάρτος (συγγραφέα) και Β. Πισσίας (δρ. διεθνών οικονομικών σχέσεων). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

Σχετικά βίντεο από τις ομιλίες:

σχετικοί ιστότοποι :

http://ardin-rixi.gr/

http://ardin-rixi.net/

 

Το κείμενο της ομιλίας που εκφωνήθηκε:

Η αδέσποτη κίνηση πολιτών Σπάρτακος δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή το Σεπτέμβριο  του 2010 λίγο πριν της δημοτικές εκλογές. Γράφαμε τότε δίνοντας το στίγμα μας:

Η κοινή μας ανάγκη να κάνουμε αισθητή την πλήρη αντίθεσή μας σε όσα συμβαίνουν και κυρίως σε όσα πρόκειται να συμβούν στον τόπο μας, οδήγησε στην δημιουργία του «Σπάρτακου».

Μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές οδηγηθήκαμε σ΄ αυτό το τρομερό αδιέξοδο. Ως πολίτες νιώθουμε παγιδευμένοι από την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος και την μέχρι σήμερα λαϊκή ανοχή. Όμως ώς εδώ! Καλούμε τους πολίτες, με αφετηρία την πάγκοινη αγανάκτηση, να συναντηθούμε στην πρόταση που καταθέτουμε.

Η απουσία οποιουδήποτε κομματικού μηχανισμού που θα στηρίξει το εγχείρημα περιορίζει τις οικονομικές και οργανωτικές μας δυνατότητες και γι’ αυτό καλούμε σε συστράτευση όλες τις εναπομείνασες ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Όλοι μαζί μπορούμε αλλά και καλούμαστε να το αποδείξουμε!

Ή αυτοί ή όλοι εμείς!

Καταφέραμε να εκλέξουμε έναν δημοτικό σύμβουλο (τον Νεκτάριο Δαπέργολα ) και να ακούγεται πλέον μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και η άποψη όλων των αδέσμευτων συμπολιτών μας που δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να εκφραστούν από κομματοκρατούμενες δημοτικές παρατάξεις.

Αυτό που έφερε κοντά τόσους σημαντικούς ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας είναι η ανάγκη για μια πραγματική μεταβολή όχι μόνο στην πολιτική εκπροσώπηση του τόπου αλλά και στην συνολική πορεία και πρακτική του.

Πέρα από τις συζητήσεις μας για τα πολιτικά και εθνικά θέματα σημαντική θέση είχαν και τα κοινωνικά και αν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τον κόσμο σε επίπεδο καθημερινότητας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Έπεσαν στο τραπέζι πολλές ιδέες και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τις πιο ταπεινές και να δούμε τις αντιδράσεις του κόσμου και αναλόγως να συνεχίσουμε.

Αυτή που προκρίναμε σαν πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία του πρώτου συνεργατικού αστικού λαχανόκηπου μέσα στην Κομοτηνή και αναλόγως της απήχησης του θα προχωρούσαμε και στα επόμενα πιο προοδευτικά και φιλόδοξα σχέδια μας.

Έτσι από το χειμώνα του 2011 ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τον πρώτο συνεργατικό αστικό λαχανόκηπο στην πόλη της Κομοτηνής.

Ο στόχος ήταν η δημιουργία συνεργατικού αστικού λαχανόκηπου για την εκπαίδευση εθελοντών και οικογενειών στην παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και υγιεινών λαχανικών, με ήπιες μεθόδους χωρίς χημικά για ίδιο-κατανάλωση.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού ξεκινήσαμε να ψάχνουμε μέσα και γύρω από την Κομοτηνή για ιδιωτικούς χώρους (οικόπεδα και χωράφια) εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την μετατροπή τους σε συνεργατικούς αστικούς λαχανόκηπους. Η έρευνα αυτή δεν άργησε να φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και μάλιστα η αρχική επιφύλαξη των ιδιοκτητών γρήγορα μετατράπηκε σε θερμή υποστήριξη του εγχειρήματος. Τους εξηγήσαμε ποιοί είμαστε, τι θέλουμε να κάνουμε και τι θέλουμε από αυτούς δηλαδή:

Η ομάδα του «Σπάρτακου» (της αδέσποτης δημοτικής κίνησης ) θέλοντας να βοηθήσει τον κόσμο να ξαναμάθει τι θα πει συνεργασία, να μάθει να καλλιεργεί τα λαχανικά που χρειάζεται για το σπίτι του και να ξαναζωντανέψει τις γειτονιές και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, θέλει να φτιάξει σε κάθε γειτονιά συνεργατικούς αστικούς λαχανόκηπους, και θέλει από τους ιδιοκτήτες που έχουν εκτάσεις εγκαταλειμμένες να τους τις παραχωρήσουν με χρησιδάνειο χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα για όσα χρόνια δεν τις χρειάζονται. Σαν αντίδωρο ο «Σπάρτακος» θα καθαρίσει το χώρο, θα αναθέσει σε τοπογράφο τη σύνταξη τοπογραφικού (αν δεν υπάρχει), θα βγάλει άδεια περίφραξης, θα περιφράξει το χώρο και θα μεριμνήσει για την ύδρευση του χώρου. Όταν οι ιδιοκτήτες χρειαστούν το χώρο έχουμε την υποχρέωση να τους τον παραδώσουμε όπως τον έχουμε διαμορφώσει στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από ιδιοκτήτες δεν άργησαν να έρθουν και σήμερα έχουμε σε λειτουργία τους παρακάτω λαχανόκηπους:

– 1ος Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής οδού Κοσμίου, έκτασης 3.5 στρεμμάτων με 45 καλλιεργητές

– 2ος    Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής Αγ.Βαρβάρας, έκτασης 1.2 στρεμμάτων με 22 καλλιεργητές

– 3ος  Συνεργατικός λαχανόκηπος περιοχής Ο.Α.Ε.Δ. , έκτασης 5 στρεμμάτων με 60 καλλιεργητές

Ο κάθε καλλιεργητής παίρνει 50 τ.μ. από το λαχανόκηπο έχει την υποχρέωση να πληρώσει εφάπαξ το ποσό των 50 έως 80 ευρώ(για την διαμόρφωση και κατασκευή των απαραίτητων υποδομών), συμμετέχει ομαδικά σε κάθε εργασία του λαχανόκηπου, καλλιεργεί με ήπιες μεθόδους χωρίς χημικά τα λαχανικά της οικογένειας τους και στηρίζεται τεχνικά από γεωπόνο αλλά και παλιούς μπαχτσεβάνηδες που έχουν μοιραστεί σε κάθε λαχανόκηπο ώστε να βοηθάνε τους νεότερους και άμαθους στα πρώτα τους βήματα.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν και είναι εντυπωσιακή, όλοι οι λαχανόκηποι συμπληρώθηκαν αμέσως, δεν υπάρχουν κενές θέσεις και η μεγάλη λίστα αναμονής μας αναγκάζει να συνεχίζουμε το ψάξιμο για νέους χώρους.

Ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει ο 4ος συνεργατικός λαχανόκηπος  στην περιοχή Αγ.Βαρβάρας, έκτασης 2 στρεμμάτων.

Μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των λαχανόκηπων σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των καλλιεργητών αλλά και παραγωγής τους σε λαχανικά και μετά από απαίτηση πολλών για συνέχιση της προσπάθειας και σε άλλες συνεργατικές δράσεις, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο οργάνωσης δλδ την δημιουργία μιας δομής με σαφή νομική μορφή που θα λειτουργήσει σαν εργαλείο περαιτέρω ανάπτυξης συνεργατικών δράσεων. Η νομική αυτή μορφή που μας εξυπηρετεί είναι η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση βάσει του Ν.4019/2011 και είναι το μόνο θετικό στοιχείο που προσέφερε ο ΓΑΠ από το πέρασμα του από την πρωθυπουργία από την Ελλάδα.

Λέγεται ότι προσπάθησε να μεταφέρει το σουηδικό μοντέλο των κοινωνικών επιχειρήσεων, βέβαια στην πορεία πολλά ευεργετήματα του αρχικού νόμου καταργήθηκαν ελέω μνημονίου (π.χ. το αφορολόγητο τους).

Παρόλα αυτά σήμερα είναι ότι καλύτερο έχουμε στα χέρια μας όσοι θέλουμε να ασχοληθούμε με τις κοινωνικές επιχειρήσεις και την τοπική ανάπτυξη.

Εν καιρώ κρίσης στην Ελλάδα συζητείται τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο το πλαίσιο εντός του οποίου μπορούν να ανθίσουν οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) είναι η επιχείρηση εκείνη, η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν οι Κοιν.Σ.Επ. διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: ΚοινΣΕπ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΚοινΣΕπ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ και ΚοινΣΕπ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ & ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους – εταίρου, σε ΚοινΣΕπ, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις, όσοι όμως δουλέψουν θα ασφαλισθούν κανονικά.

Μία ΚοινΣΕπ δεν διανέμει κέρδη. Τα τυχόν κέρδη της πηγαίνουν κατά 5% για την δημιουργία αποθεματικού, μπορούν να δοθούν μέχρι 35% στους εργαζόμενους (οι οποίοι σημειωτέων παίρνουν τις προβλεπόμενες βασικές αμοιβές, και τουλάχιστον 60% (μέχρι 95%) διατίθεται για τις δραστηριότητες της ΚοινΣΕπ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μια ενδιαφέρουσα ιδιότητα είναι ότι οι ΚοινΣΕπ μπορούν να συνάπτουν Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Έτσι φτάσαμε το Μάρτιο του 2013 να ιδρύσουμε τον ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

με στόχευση την διατροφική και ενεργειακή αυτάρκεια και την παραγωγή χαμηλού κόστους αγροτεχνολογία για όλους.

Ο Αστικός Συνεταιρισμός Κοινωνικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» με το διακριτικό τίτλο « ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» ιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4019/2011 «Περί Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων» και είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και έχει εμπορική ιδιότητα.

Ο συνεταιρισμός μας έχει αυτή την στιγμή 16 ιδρυτικά μέλη, επιστήμονες αλλά και ανέργους για τους οποίους θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, η έδρα του συνεταιρισμού βρίσκεται στο Μικρό Κρανοβούνιο του Δήμου Κομοτηνής και σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Για την ευόδωση των σκοπών του ο Συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.

Στα άμεσα σχέδια μας είναι :

– η δημιουργία μικρού φυτωρίου παραγωγής σποροφύτων ντόπιων ποικιλιών για τις ανάγκες των λαχανόκηπων μας αλλά και πώληση τους στην τοπική αγορά καθώς υπάρχει έλλειψη ντόπιου πολλαπλασιαστικού υλικού

– η παραγωγή προϊόντων πρωτογενούς τομέα (σιτηρά, λαχανικά, αυγά, κρέας πουλερικών και κουνελιών) η μεταποίηση τους (άλευρα, ζυμαρικά, πίτες, κονσέρβες, μαρμελάδες, αποξηραμένα φρούτα)

– η παραγωγή φθηνών πρακτικών και αποδοτικών εργαλείων και βοηθημάτων που χρειάζονται οι ερασιτέχνες παραγωγοί και εκτροφείς οικόσιτων παραγωγικών ζώων (εργαλεία σποράς, επεξεργασίας εδάφους, κλουβιά, ταΐστρες, ποτίστρες ζώων, εργαλεία σφαγής, καπνιστήρια κρεάτων κτλ).

Η διάθεση των προϊόντων θα γίνεται τοπικά μέσω πρατηρίου αλλά και μέσω διαδικτύου για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ήδη έχουμε παράγει σε πειραματικό αγρόκτημα 10 στρεμμάτων για πρώτη φορά στην Ροδόπη  δίκκοκο σιτάρι τύπου Ντίγκελ με πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς χρήση αγροχημικών και μένει η αλευροποίηση του και η διάθεση του στην τοπική αγορά της πόλης μας.

Ο συνεταιρισμός μας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. θέλουμε να λειτουργήσει ως θερμοκοιτίδα ιδεών, επικεντρωμένη στις αρχές της διατροφικής και ενεργειακής αυτάρκειας, και στην πορεία αυτές να μετασχηματιστούν σε επιχειρηματικές ιδέες και οικονομικά βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία ασφαλή , ποιοτικά , φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες και θέσεις εργασίας.

Ταυτόχρονα θα αποτελέσουν και δείγματα καλής πρακτικής στον νέο συνεταιριστικό αγροτικό χώρο που διαμορφώνεται και πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας ενδυνάμωσης του πρωτογενούς τομέα ως βασικού παραγωγικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Κανένα μνημόνιο, δάνειο δεν πρόκειται να μας σώσει εδώ που έχουμε φτάσει σαν κοινωνία.

Από την στιγμή που χάσαμε την αυτάρκεια μας και μάθαμε στο παρασιτισμό των δανεικών και των επιδοτήσεων χάσαμε και την ελευθερία μας.

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον πραγματικό μας χρυσό που έχουμε ανεκμετάλλευτο και είναι τα χωράφια που κάθονται χέρσα ή γεμίζουν φωτοβολταικά και την νεολαία μας που γεμίζει τις καφετέρειες  και  παραπονιέται ότι δεν βρίσκει δουλειά ενώ οι εργάτες γης έρχονται από τις γύρω βαλκανικές χώρες.

Δεν χρειαζόμαστε πια άλλους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους που θα τους σπουδάζουμε ξοδεύοντας σαν γονείς μια περιουσία και μετά θα τους στέλνουμε στο εξωτερικό.

Πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων ( και όχι να κλείνουν τα τεχνικά σχολεία ) και ειδικότερα στους τομείς του πρωτογενούς τομέα που μπορούν πραγματικά να αναπτύξουν την τοπική οικονομία σε πρώτη φάση  αλλά και τις εξαγωγές με σωστή οργάνωση.

ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο www.spartakos.eu .

Ευχαριστώ

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα. Οι σχολιασμοί και οι συζητήσεις παρακαλούμε να γίνονται στο forum »